Translate

sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Tervetuloa vuosi 2017


Elämä on parasta itse tehtynä- Martat

Ja niihän se on, nauttii joka hetkestä ja sen lisäksi vielä saa niin paljon enemmän irti asioista. Tällä ajatuksella nyt lähdetään liikkeelle. Suljetaan silmät ja maistellaan omaa elämää, miltä se maistuu? Minun maistuu mansikoille, hitunen suolaa mukana ja tietenkin sokeria, kirpeä vivahde ja täyteläinen jälkimaku. Kyllä elämä vain on ihanaa kaikkine suruineen ja iloineen, taisteluineen ja sopuineen. Ilman kaikkea tätä en olisi sellainen kuin nyt olen. Välillä on hyvä pysähtyä ja ajatella sitä omaa elämää ja miten siitä tekisi aina vain paremman. Kerätä joka päivälle niitä asioita, jotka tekee onnellisksi ja mistä saa voimaa. Antaa joka päivä itselleen lahjan.

Meillä on sellainen tapa, että koska Uusi Vuosi alkaa ja vanha jää taakse, niin myös avataan ruokakaappien ovet ja joulun jälkeen keskitytään pelkästään hävikin syömiseen. Yleensä kohokohta on juuri Uusi Vuosi. Silloin koitetaan saada tehtyä herkullinen juhla-ateria niistä tuotteista mitä kaapissa sattuu olemaan. Tänä vuonna herkuttelimme itse tehdyillä hampurilaisilla ja ihanalla mustikkaisilla valkosuklaamousse- veneillä. Kalkkuna oli jäänne joulusta ja se muuttui sulatuksen jälkeen mausteiseksi revityksi kalkkunaksi itse leivottujen hampurilaissämpylöiden väliin.
Jälkiruoka oli pakastimen antia voitaikinan ja mustikoiden osalta, muu löytyi jääkaapista ja ruokakaapista. Ja yhdessä ne maistuivat todella herkulliselle. Kyllä vain hävikkiruoka on hyvää, todella hyvää ja näyttävää. Hauskinta on se kun näistä jämistä tekee omia versioitaan käyttäen sitä mitä kaapissa sattuu olemaan. Näin tehtiin myös meidän jälkiruoka drinkit. Tuli hyvää ja erilaista.
Hävikkiruuan valistaminen helpottuu paljon kun kaapissa on tiettyjä elintarvikkeita aina varalla. Meillä niitä löytyy aika hyvin mutta joskus on mielenkiintoista tehdä hyvin pienistä vaihtoehdoista, varsinkin silloin homma menee mielenkiintoiseksi kun ollaan kaapin tyhjennyksen loppupuolella ja elintarvikkeita ei oikein enää ole mistä tehdä. Se vaatii mielikuvitusta oikein kunnolla.

On aivan ihana kerääntyä koko perheen voimin keittiöön ja kokata yhdessä ruokaa ja nauttia toistemme seurasta muutenkin. On hyvää aikaa jutella ja kokkailusta tulee hauskaa eikä niin suorittamista. Siinä lähennytään perheen kesken ja lapsetkin alkaa arvostamaan ruokaa eri tavalla kun pääsevät tekemään sitä. Meillä lapset saavat välillä myös suunnitella ruokailun tarvikkeista lähtien ja se vasta on hauskaa puuhaa. Tämä ruokailu oli tosin pelkästään minun suunnittelema ja koko porukka oli silti täysillä mukana tässä. Härdelli tosin touhusi tällä kertaa kamujensa kanssa, eikä häntä nähty keittiössä. Mutta hauskaa oli touhuta miehenkin kanssa kyökin puolella ihan kahdestaan.

Eikä tässä vielä kaikki itse tehty vaan myös minun asuni oli itse tehty. Tosin paita ja neuletakki olin vain sivusaumoista pienentänyt itselleni sopivaksi ja leggarit taas tehty kangasvaraston jämä kankaasta. Sopi hyvin näin koti ympäristöön. Aina toki tuo ajatus, että ompelee sivusaumoista sisälle toimi vaan pitää purkaa koko vaate mutta nämä onnitui hyvin tuolla ajatuksella. Ja tulen kyllä käyttämään jatkossakin näitä vaatteita.
Tuossa syksyllä sain kaveriltani hänen äitinsä vanhoja vaatteita pari säkillistä. Vaatteet ovat minulle aivan liian suuria mutta se ei minua haittaa yhtään kun voin tehdä niistä asioita. Olenkin jo esitellyt paidoista tehdyt leggarit ja näitä paitaa ja neuletakkia en halunnut muokata mitenkään vaan ompelin summissa sivusaumoista sisään, hihansuusta helmaan. Kaikille isoille vaatteille tämä ei toimi mutta nyt toimi oikein kivasti. Sain kotiasukseni aikas kivan "juhla-asun".

Muuten, tuohon alas kommenttikentään saa laittaa omia uuden vuoden perinteitään.



Revitty kalkkuna

Noin 300g kalkkunaa
½ dl vaaleaa siirappia
½ dl tummaasokeria
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl soijakastiketta
2 tl sambal oelek -chilikastiketta
3 valkosipulinkynttä murskattuna
iso porkkana pieneksi raastettuna
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
2 rkl ketsuppia
2 rkl sinappia
suolaa 

Sekoita yhteen maustekastikkeen ainekset ketsuppia ja sinappia lukuun ottamatta. Laita paistileikkeet uuninkestävään vuokaan ja kaada niiden päälle puolet maustekastikkeesta. Peitä paistileikkeet foliolla ja kypsennä niitä noin 2 tuntia 150 asteisessa uunissa.  Poista folio ja anna lihojen hieman jäähtyä. Siivilöi liemi kattilaan ja keittele sitä kasaan, kunnes siitä on jäljellä noin puolet. Revi sillä aikaa paistileikkeet ohuiksi säikeiksi. Lisää revitty liha, loput maustekastikkeesta sekä sinappi ja ketsuppi keitettyyn liemeen. Sekoita tasaiseksi, kuumenna, maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Uuniranskalaiset

Noin 5 kpl perunoita
öljyä
meirsuolaa
rosmariinia
oreganoa
perunamaustetta

kuori ja viipaloi perunat, laita uunivuokaan, kaada päälle hiukan öljyä ja mausteet, kierittele perunat hyvin öljyssä ja mausteissa. Laita 200 asteiseen uuniin niin pitkäksi aikaa, että pehmenevät ja saavat nätin värin pintaansa. meidän perunat olivat uunissa noin 30 minuuttia.


Hampurilaissämpylät

3dl maitoa
2dl vettä
25g hiivaa (itse laitoin 7g kuivahiivaa)
2tl suolaa
2rkl sokeria
12-13dl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmuna ja koristeeksi seesaminsiemeniä (ei pakko)

* Sekoita maito ja vesi, lämmitä kädenlämpöiseksi (kuivahiivalle hiukan lämpimmäksi). Murenna hiiva kulhoon ja kaada hiukan vesimaitoseosta päälle (kuivahiiva kannattaa sekoittaa pieneen määrään jauhoja). sekoittele, kunnes hiiva on liuonnut. Lisää loput nesteestä, suola, sokeri, ja niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tulee tasaista, eikä se enää tartu kulhoon tai käsiin (itse jätin taikinan aika löysäksi). Anna taikinan kohota leivinliinan alla.

* Alusta taikina jauhoitetulla leivinalustalla. jaa taikina kahteen osaan ja rullaa molemmat osat pitkulaisiksi patukoiksi. Jaa patukat 7-8 osaan. Pyörittele taikinan palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Anna kohota.

* Paina sämpylöitä littanoiksi ja anna sämpylöiden kohota vielä rauhassa. Voitele pinta kakanmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla kunnes ne saavat kauniin värin. 250 asteessa noin 6-8 minuuttia.



Mustikkaiset valkosuklaamousse- veneet

500g voitaikinaa
2dl kuohukermaa
1tl vaniljasokeria
1prk macarponea
200g valkosuklaata
mustikoita

Voiteluun kananmuna

* Anna taikinan sulaa ja leikkaa sulanut taikina puoliksi. Asettele taikina muffinivuoan päälle kupiksi. voitele kananmunalla ja paista ohjeen mukaan.

* Sulata suklaa vesihauteessa. Kuivata astia pohjasta ja laita odottamaan huoneenlämpöön. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja sula suklaa.

* Aseta jäähtynyt kuppi lautaselle, laita kupin pohjalle mustikoita, sen jälkeen pursottimella valkosuklaamousse, koristele maitosuklaakuvioin ja keksimuruilla.


California dreaming by J.E

2 lorausta omenamehua
3dl anansmehua
1 loraus sitruunanmeha
jääkuutiot
Prosecco kuohuviiniä

 Laita mehut ja jääkuutiot tehosekoittimeen ja sekoita 30 sekunttia. Kaada mehusekoitus lasiin noin puoleenväliin ja sen jälkeen kuoharia puolet.

* Holittomaan versioon voi laittaa kuoharin tilalla spritea. 


Ja lopuksi leffa päälle kuoharidrinkki käteen ja vain olla. Ei kiire minnekkään.

Mukavaa vuoden ensimmäistä päivää

-Nelli-

6 kommenttia:

  1. No kylläpä on herkut! Wau. Todella ihanan kuuloisia kaikki! :) Tuo nyhtökalkkuna varmasti superhyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin on hyvää. Tykkään nyhtö kalkkunasta sekä nyhtö kanasta. Samalla reseptillä tehdään meillä molemmat.

      Poista
  2. Ihania herkkukuvia! Pitääkin tehdä taas itse hampurilaisia, kiitos vinkistä! :) Ihanaa uutta vuotta teidän perheelle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä :) Itse tehty hamppari on ihan parasta.

      Poista
  3. Teillä on kyllä ihanan ekologiset perinteet:) ja oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin yritetään ja onneksi ei tarvitse heittää mitään pois kun kaiken saa jalostettua uudeksi.

      Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!