torstai 27. marraskuuta 2014

Pojalle sukkaset omasta paidasta

Törmäsin eilen kielteiseen asenteeseen tuunaamista kohtaan. Katsotaan, että käyttökelpoinen vaate pitää kuluttaa loppuun ja vasta kun on huonokuntoinen niin sitten voi jotian tuunata siitä. Eikä siinä vielä, että olisi ollut yksi tällainen mielipide vaan niitä oli useampia.
Mitä vaatteen tuunaaminen sitten oikein on? Se voi olla todella pientä tai sitten vanhasta vaatteesta tehdään kokonaan uusi. Millainen on käyttökelpoinen vaate? Esimerkiksi minun silmiini sellainen jota ei tarvitse pienentää tai suurentaa tai vaihtaa nappeja yms. Sille ei tarvitse tehdä mitään koska tyylillisesti se toimii minulla.
Katson, että esimerkiksi poikani puuvillaneule oli käyttökelvoton sillä siinä oli viallinen kaula-aukko. Paitaan nähden aukko oli aivan liian pieni, joten onhan se silloin käyttökelvoton kun ei lapsen pää mahdu siitä. Mutta paita käytettiin hyvin ja pojalla on nyt onnellisuus sukkaset.
Olisi kiva tietää mitä mieltä lukijani ovat tuunaamisesta. Keskustelua siis hiukkasen, mitä tuunaus mielestäsi on, mitä se siis sisältää ja onko se eettisesti ok.

Mukavaa päivää

14 kommenttia:

 1. Kyllä minusta kannattaa vaatteesta tehdä jotain uutta, jos se muuten jäisi pitämättä. Mä tein vasta isännän pitämättömästä villapaidasta villapaidan ja -housut meidän pikkumiehelle. Voisihan sen toki kierrätykseen viedä jonkun toisen "riesaksi", mutta esim. omassa tapauksessa olisin joutunut muuten hankkimaan pikkumiehelle villapuvun; nyt se syntyi kierrättäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman kaapin kätköjen lisäksi saatan hakea ilmaispisteeltä materiaalia vaatteisiin, ihan siitä syystä kun parempi tehdä vanhasta kierrätetystä kuin ostaa uutta kangasta. Ja ilmaispisteellä jos ne vaatteet eivät kelpaa kenellekkään, menee ne hävitykseen.

   Poista
 2. Mua jäi kans tää vähän askarruttamaan ja piti ihan tarkistaa, että olenko minä käsittänyt sanan jotenkin ihan väärin! "Valmiiden esineiden ja tekstiilien muokkaaminen itse siten, että vanhasta tai tavallisesta saadaan uutta ja yksilöllistä. Tuunaus on sitä, että turhille asioille keksitään käyttötarkoitus, vanhaa uudistetaan tai valmistetaan vanhoja tuotteita hyväksikäyttäen ja yhdistellen kokonaan uusi tuote. Kierrätys on tuunauksessa tärkeä lähtökohta." En ollut. T.K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aihe on todella kutkuttava ja mielenkiintoinen. Koska erilaisia ajatuksia tuunauksesta näköjään on.
   Olisi pitänyt hiukan keskustella tästä aiheesta lisää paikan päällä. Mutta jotenkin menin niin hämilleni siitä, että voidaan näin ajatella. Olisi ollut kiva tietää mitä kyseiset henkilöt pitää tuunauksena ja mikä on korjaamista vai pitävätkö he sitä samana asiana niin kuin minä.

   Poista
 3. Tuunaus on hieno asia! Ja kyllä, mielestäni se on sitä, että jostakin käytöstä poistetusta tai viallisesta tuotteesta saadaan jotain uutta ja yksilöllistä. Ainoana rajoitteena on oma mielikuvitus. Kiitos tästä sukkavinkistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Hienoa, että löysit jotain käyttökelpoista :)

   Poista
 4. Mielenkiintoista. Itse pidän kaikkea tuunausta ok:na. Jos ostaa vaatteen, on se omaa omaisuutta ja voi sille tehdä mitä haluaa. Koska vaate on eloton asia, ei se tunne tai murhdi. Ei mielestäni vaatteen tarvitse olla kulunut tai käyttökelvoton ennenkuin sitä voi muokata, sillä ihan käyttökelvoton vaate ei edes sovellu tuunattavaksi hyvin. Itse käytän paljon tuunattuja vaatteita ja rakastan kierrätystä. Lempimerkkini on Globe Hope joka tekee uutta vanhasta. Mielestäni se on melkeinpä tarkoituskin, että vaatteet ja muut kulutustavarat kierrätetään uudeksi mikäli mahdollista. Se on ekologista. Onhan se kauheaa hukkaanheittoa laittaa vaan pois vaate mitä voisi vielä joku käyttää johonkin tarkoitukseen (kun se ei itselle sovi sellaineen), joten ne kannattaa joko kierrättää tai tuunata. Ihan kuluneet taas voi heittää pois mun mielestä kierrätysroskiin. Ja kun miettii että jos paita on valmistettu jossain halvalla, mahdollisesti jopa lapsityövoimalla tai muuten huonoissa olosuhteissa, ja nyt omistat sitten sen vaatteen, niin eikö siitä kannata ottaa kaikki hyöty irti heti käytössä? Eli tuunailla itselle sopivaksi sitten kun sille ei sellaisenaan ole käyttöä --eli jos näin saadaan pidennettyä vaatteen ikää jollain tapaa. Eli, miksi ihmeessä tuunaus olisi väärin? Eihän kenenkään ole pakko kuluttaa loppuun vaatettaan, vaan tehdä siitä sellaista mitä mielellään kuluttaa, jos vaate ei sellaisenaan toimi. Huoh, tulipas tässä saivarreltua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saa sanoa suunsa puhtaaksi :)
   Globe Hope on pitkään tehnyt kestävänkehityksen työtä ja myös Turkuun on noussut samalla periaatteella toimiva yritys. Nimeä en nyt valitettavasti muista.

   Poista
 5. Kyllä minäkin ajattelen että aivan hyvänkin vaatteen voi hyvillä mielin pistää paloiksi tai tuunata jos sille on siten enemmän käyttöä tai siitä on muutoin iloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ajattelen minäkin. Voihan sen viedä kirrätykseen mutta mitä sitten jos kukaan ei sitä haluakkaan? Se menee hävitykseen. Silloin tilanne on aika nollassa. Järkevintä siis tuunata se jo heti.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Ihmisillä on taipumus olla vastaisia ja nyt törmäsin tosiaan tähän. Aihe on kyllä ihan älyttömän kutkuttava ja tästä otan lisää vastaan kommentteja mielelläni. Niitä vastaisiakin :) Olisi kiva tietää mistä vastaisuus juontaa ja mitä ihmiset pitää tuunaamisena.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!